Preskočiť na obsah

Zážitky z púte „Po stopách sv. Kvirína“

Idea vykonať púť po stopách sv. Kvirína, patróna filiálneho kostola v Kurimanoch, sa stala realitou v dňoch 2. – 7. júna 2024. Deväťčlenná skupina (Ján Dravecký, Veronika Dravecká, Vojtech Köver, Helena Köverová, Ján Barník, Miroslav Korba, Mária Russinová, Justína Novotná a Gabriela Dravecká) začala svoju púť v nedeľu 2. júna o 5.00 hodine ráno.

Prvý deň púte v Sombathely

Cieľom 500 kilometrovej cesty bolo mesto Szombathely v Maďarsku, kde sme došli na poludnie. Po ubytovaní v pútnickom dome Akademického centra sv. Martina sme mali sv. omšu v kostole sv. Martina. Je postavený na mieste starého cintorína, kde bol pochovaný sv. Kvirín, keď ho usmrtili hodením do rieky s mlynským kameňom uviazaným na krk niekedy medzi rokmi 303 – 309. V meste sa v roku 317 narodil sv. Martin. Počas celej púte nám duchovnú službu zabezpečoval P. Quirin, Ján Barník, náš rodák.

Po sv. omši sme navštívili Katedrálu Navštívenia Panny Márie. Mesto je sídlom biskupstva, ktoré bolo založené v roku 1777. Potom sme odišli na most, ktorý je na mieste, kde podľa archeologických výskumov bol umučený sv. Kvirín. Na moste je biskupská štóla a na fasáde blízkeho domu je umiestnená pamätná tabuľa pri príležitosti 1700. výročia smrti mučeníka sv. Kvirína. Deň sme ukončili príjemným posedením v záhrade pútnického domu a v kaplnke domu. 

Druhý deň púte do Záhrebu

Ráno 3. júna, po raňajkách, sme pokračovali na našej púti do mestečka Marija Bistrica v Chorvátsku. Je sídlom Baziliky Panny Márie Bistrickej, chorvátskej mariánskej svätyne. Po 197 km cesty sme mohli navštíviť toto krásne pútnické mariánske miesto, pomodliť sa v bazilike a prehliadnuť si ju.

Po dobrom obede v neďalekej reštaurácii sme pokračovali v ceste dlhej 40 km do Záhrebu. Ubytovali sme sa v centre mesta, aby sme nemali ďaleko do farnosti sv. Kvirína v mestskej časti Pantovčak. Tam už na nás čakali naši hostitelia s malým pohostením.

O 19. hodine sme sa zúčastnili na sv. omši, ktorú v chorvátskom jazyku koncelebroval s miestnym farárom náš páter Quirin. Duchovný otec farnosti nás milo privítal a spoločne s farníkmi sme slávili svätú omšu. Po nej nasledoval asi polhodinový umelecký program detí zameraný na život patróna farnosti, sv. Kvirína. Po skončení programu sme boli pozvaní do pastoračných priestorov pri kostole na štedré agapé. 

Tretí deň púte do Sisaku

Tretí deň púte sme cestovali zo Záhrebu do mesta Sisak. Za čias Rímskej ríše to bolo mesto Siscia, kde ako biskup pôsobil sv. Kvirín. Cesta nebola dlhá, len asi 60 km. Už pred 10. hodinou sme prišli ku katedrále, kde sa formoval sprievod ku bazilike sv. Kvirína.

Odpustovej slávnosti predchádzal slávnostný sprievod od Sisackej katedrály ulicami mesta do baziliky sv. Kvirína, na ktorom sa zúčastnili početní veriaci, ako aj predstavitelia občianskych a cirkevných združení a obcí. Na slávnosti sa zúčastnili aj predstavitelia župných, mestských a obecných úradov z oblasti diecézy, ako aj hostia z maďarského Szombathely a slovenských Kuriman.

Počas sprievodu sme sa spoločne modlili ruženec a spievali náboženské piesne. O 11. hodine začala slávnostná odpustová sv. omša za účasti veľkého počtu veriacich, kňazov a ôsmich biskupov a arcibiskupa Záhrebskej arcidiecézy, metropolitu Dražena Kutleša. Hlavným celebrantom bol biskup Ferenc Fazekas zo Subotice. Na úvod sa prítomným prihovoril biskup Sisačskej diecézy, Mons. Vlado Košič. Bolo pre nás veľkou cťou, keď nás ako náš hostiteľ po sv. omši pozval na slávnostný „odpustový“ obed.

Predvečer tohto sviatočného dňa sme využili na prechádzku po starom meste. Neobišlo sa to bez posedenia pri zmrzline a dobrej káve.

Štvrtý deň púte na ostrov Krk

Ráno 5. júna sme po výborných raňajkách pokračovali na pútnickej ceste do mesta Krk na ostrove Krk. Mesto je sídlom diecézy, ktorej patrónom je sv. Kvirín. Cesta dlhá 230 km trvala asi 3 hodiny.

Po ubytovaní v penzióne sme sa vybrali na prechádzku do centra mesta. Prešli sme sa úzkymi uličkami starého mesta, centrom nášho záujmu bola krčská Katedrála Nanebovzatia Panny Márie a námestie so studňou – fontánou sv. Kvirína.

Večer o 19. hodine sme sa v katedrále zúčastnili na sv. omši. Privítal nás zaujímavý kňaz Zlatko Sudac, umelec – výtvarník, ktorý je v diecéze kustódom výtvarnej výzdoby sakrálnych priestorov.

Večer sme využili na spoločné posedenie na balkóne penziónu, v ktorom sme bývali, s nádherným výhľadom na mesto a more.

Druhý deň v Krku sme trávili na pláži. Krásne slnečné počasie s teplotou 31 stupňov nám umožnilo zaplávať si v mori, aj keď voda v mori bola ešte „svieža“.  

Šiesty deň púte domov do Kurimian

Posledný deň našej púte sme začali sv. omšou v katedrále. Po nej nám duchovný otec farnosti – katedrály umožnil prehliadku starého kostola sv. Kvirína, dnes už múzea, ktorý je stavebne spojený s katedrálou. Tiež sme si pozreli a pomodlili sa v kostole Panny Márie uzdravujúcej.

Nasledovali raňajky, balenie a príprava na odchod domov. Asi o 11. hodine sme nasadli do auta a vydali sa na cestu domov. 

Šťastný návrat domov

Po absolvovaní asi 890 km cesty s troma prestávkami sme večer 7. júna o 22. hodine šťastne došli do Kurimian.

Iste trocha unavení, ale naplnení množstvom duchovných i kultúrnych zážitkov sme sa rozlúčili a odišli do svojich domovov. Všetci účastníci vyjadrujú veľké poďakovanie pátrovi Quirinovi za jeho duchovnú službu a sv. Kvirinovi za ochranu a bezpečný návrat z púte. 

1 názor na “Zážitky z púte „Po stopách sv. Kvirína“”

  1. Ahojte,
    Ďakujeme, že ste sa s nami podelili a priblížili púť „Po stopách sv. Kvirína“
    Musíte mať veľa krásnych a nezabudnuteľných zážitkov a duchovného pokoja.
    Vrela vďaka. 😉S pozdravom bea a miroslav

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *